perjantai 10. syyskuuta 2010

Alijäämäterroristit ovat jo liikkeellä


Viime kesänä Englannin hallitus teki päätöksen luopua edellisen hallituksen elvytysohjelmasta ja maksaa 1000 miljardin lainansa. Tämä johtaa julkisten menojen leikkauksiin, lomautuksiin, kulutuksen vähentämiseen, työttömyyden lisääntymiseen ja konkursseihin.

Se tarkoittaa markkinoilla olevan rahan määrän pienenemistä, koska tänä päivänä lähes kaikki ”raha” on velkaa. Ja tämän velan lyhentäminen lisää vain työttömyyttä ja taloudellista tuskaa.

Tämä sama malli aiotaan toteuttaa myös Suomessa seuraavien vaalien jälkeen ainakin, jos nykyinen hallitus jatkaa. Tätä tarkoittavat kaikki salaperäiset puheet siitä, että vaalien jälkeen on pakko ryhtyä leikkauksiin. Sanomattakin on selvää, että leikkaukset kohdistetaan yhteiskunnan heikoimpiin, vaikka tätä ei uskalleta ääneen sanoa.

Tällä hetkellä "Minimitoimeentulon saajan euro on 14,2 senttiä ja vuositulo 5100 euroa, sillä on pärjättävä ja pulinat pois. Kaikki suomalaiset eivät ole sisäistäneet (tai välittäneet sisäistää) tätä asiaa. Joten laittakaa ihmeessä tietoa eteenpäin aina kun voitte. Jossakin vaiheessa se muuttaa asenteita ja tavoittaa sen päättäjän joka alkaa purkaa tätä kurjuutta." sanoo verovalmistelija Liisa Kärki fb:ssä.

Tosin monilla päättäjillä on tuohon jo valmis asenne: - Kyllä niiden täytyy jostain muualta rahaa saada, kun tuolla ei kuitenkaan kukaan voi tulla toimeen. Näin sanoi minulle aikoinaan Karkkilan kaupunginhallituksen puheenjohtaja (entinen sdp, sittemmin kokoomus). Silloin keskusteltiin niistä ihmisistä, jotka elivät toimeentulotuen varassa ja joilta juuri oli viety lapsilisät.

Omassa blogissaan Uudessa Suomessa sinivihreä liberaali Tuomas Hack sanoo, että laskelma ei pidä paikkaansa, koska tämän lisäksi tulee esimerkiksi asumistuki ja sosiaalitoimistosta saa rahaa lääkkeisiin. Ongelma on vain se, että monilla näistä ihmisistä ei ole edes asuntoa, vaan he elävät toisten nurkissa. Tutkimusten mukaan jo nyt monet vanhukset jättävät lääkkeensä ostamatta, koska eivät jaksa käydä sossussa rukoilemassa.

"Tilastokeskuksen taulukoiden mukaan palkansaajien keskitulo Suomessa vuonna 2009 oli 2940€. Yksinelävän toimeentulotuki puolestaan 417,50€. Perustuslaista esitettyjen tulkintojen mukaan perus- ja vähimmäisturvan on taattava sosiaalisesti hyväksyttävä elintaso, joka ei poikkea liiaksi väestön keskimääräisestä elintasosta. Tulkintojen mukaan perustuslain antamat oikeudet ovat pysyviä, joten alempi lainsäädäntö ei voi suoraan poistaa perustuslain oikeuksia. Nykyinen toimeentulotukilaki on perustuslain hengen vastainen vaikka se nimellisesti täyttää lain kirjaimen. Tähän ristiriitaan olen yrittänyt kysellä ratkaisua niin kunta- kuin valtiotasollakin. Vastauksena on ollut, etteivät kunnat ole rikkoneet lakia. Mutta köyhän euro on edelleen 14,2 senttiä. Mitäs tehtäis, jotta se saataisiin nousemaan siedettävälle tasolle", kysyy Liisa Kärki.

Joka tapauksessa kehotan jokaista lukijaa sulkemaan hetkeksi silmänsä ja miettimään, mitä 417,50 eurolla kuukaudessa tänä päivänä saa ja mitä saa huomenna, kun sinivihreiden uusien energiaverojen heijastusvaikutukset näkyvät kaikissa hinnoissa.

Eikö verotuksen pitäisi toimia myös tulojen tasauksen välineenä eikä vain jakoautomaattina niin kuin oikealla laidalla tunnutaan kuviteltavan edelleen, vaikka ympäristösuojelun nimissä ylempien tuloluokkien tulojen hillitseminen olisi enemmän kuin suotavaa.

Suvi-Anne Siimeksen ollessa valtiovarainministerinä hän eräässä tv-keskustelussa torppasi vasemmiston lempilapsen perustulon ja sanoi, että se voisi tulla kysymykseen korkeintaan vuonna 2050, mikä oli ilmeisesti vitsi.

Perustuloa ei tule, koska kapitalismi tarvitsee suhteellisen liikaväestön toimimaan työvoimareservinä, joka pitää työvoiman hinnan alhaisena. Riittävä perustulo saattaisi myös aiheuttaa haluttomuuden mennä töihin niillä kaikkein alhaisimmilla palkoilla, joita tarvitaan vähintään kaksi työpaikallista, että tulisi edes auttavasti toimeen.

Kaiken lisäksi esteenä on vielä tämä Suomessa noudatettu sosiaaliturvan universaaliperiaate, jonka mukaan esimerkiksi lapsilisät pitää maksaa kaikille varallisuuteen katsomatta. Perustulon maksamista kaikille on esittänyt myös Osmo Soininvaara ilmeisestikin tietoisena siitä, että tämä yksityiskohta vaarantaa koko idean.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti