lauantai 4. syyskuuta 2010

Luottaako kansa vai onko edessä verilöyly

Sopivasti perjantaina ennen tavanomaista kulutusviikonloppua Ylen Uutiset kertoivat, että Suomen kansan luottamus talouteen on ennätyksellisen hyvä. Ensin se oli vahvempaa kuin kahteenkymmeneen vuoteen, mutta iltaa kohti luottamus koveni suuremmaksi kuin koskaan ennen. Ja mikäpä voisi olla sen parempi uutinen? Sen kuultuaan ihmiset tietysti ryntäisivät kaupoille heti lauantaiaamusta.

Minäkin lähdin Saloon, mutta kovin oli hiljaista. Ei oikein ketään missään. Aloin huolestua. Puolet Suomen kansantaloudesta pyörii yksityisen kulutuksen varassa. Luulisi nyt ihmisten käsittävän kansalaisvelvollisuutensa näinä vaikeina aikoina. Kaikki on tehty asian eteen. Korotkin niin alhaalla, ettei kai koskaan.

Vai onko sittenkään? Suomessa elää miljoona ihmistä alle EU:n 1100 euron köyhyysrajan ja maassa on ainakin 400 000 työtöntä. Silti porvarihallitus edelleen puhuu vain verohelpotuksista. Eikö köyhyyden poistaminen ja työllisyyden tukeminen olisi parempi vaihtoehto. Jos alimpia eläkkeitä ja sosiaalitukia korotettaisiin, alkaisivat kauppojen ovet paukkua. Nämä rahat menisivät suoraan kulutukseen: tarpeellisiin tavaroihin ja palveluihin. Tätä ei kuitenkaan haluta tehdä, koska työvoiman hinta täytyy pitää alhaisena, jotta voitot maksimoituisivat.

Mistä kansa sitten tietää, että talouteen voi luottaa. Nuori tutkija Ylen Uutisissa selittää kiertäen kaartaen, että ihmiset vain jotenkin tietävät ja sitten pienellä viipeellä se näkyy taloudessa – se luottamus: Kauppa käy ja raha kiertää. Samana päivänä 27.8. kirjoitti Kauppalehti otsikolla Raju ennuste: Kohta alkaa talouden verilöyly: ”Ranskalaispankki Société Généralen strategisti varoittaa, että sijoittajien tulisi varautua täydelliseen "verilöylyyn" osakemarkkinoilla. Asiasta kertoo brittiläinen The Daily Telegraph -lehti.

Société Généralen strategisti Albert Edwards sanoo The Daily Telegraphin verkkosivuilla, että sijoittajat näkevät osakemarkkinoiden tilanteen edelleen liian optimistisesti. Hän epäilee kuitenkin, että optimismi hiipuu lähikuukausien aikana sitä mukaa, kun makrotaloudesta saadaan lisää heikkoa tilastodataa.”

Ja Albert Edwards jatkaa: - Osakesijoittajia odottaa raju sokki. Maailmantalous liukuu takaisin taantumaan, eivätkä sijoittajat ole vielä edes tajunneet, että nämä tapahtumat saavat aikaan uuden notkahduksen arvostustasoissa. Nyt on alkamassa kolmas suuri karhumarkkina sen jälkeen, kun markkinakupla puhkesi.

Mihinkä tässä nyt sitten pitäisi uskoa. Katson kukkarooni ja se kertoo totuuden: Lähden typötyhjästä kauppakeskuksesta ja menen suurkirpputorille. Siellä käykin vilinä ja vilske.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti