maanantai 13. syyskuuta 2010

Degrowth, Downshifting ja Slow


Minä olen asunut muutaman vuoden maassa, missä kaikkia noita periaatteita toteutettiin suurella menestyksellä.

Kaikki, mitä tuotettiin, tuotettiin lähellä. Jokaisessa kylässä oli pieni leipomo, josta jo aamukuudelta voi noutaa tuoretta leipää ja sämpylöitä, ihania leivoksia ja maailman parasta juustokakkua. Jos ei itse halunnut hakea, lämpöiset sämpylät toimitettiin kangaskassissa ovenkahvaan ja siitä vain aamukahvia nauttimaan. Kassi vietiin taas iltapäivällä leipomoon odottamaan uutta aamua.

Jokaisessa kylässä oli lihakauppa, mistä sai tuoretta lihaa. Karja laidunsi pelloilla ja niityillä kaiket kesät. Viljelyssä ei käytetty juurikaan myrkkyjä ja keinolannoitteita. Kaikki, mitä tuotettiin, oli luomua. Maassa oli erittäin runsas floora ja fauna. On vielä tänä päivänä.

Mitään lentotomaatteja eikä muitakaan lentoelintarvikkeita ei ollut. Kaikki perustui siihen, että tarjolla oli kunkin kauden tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja juureksia. Lähes jokaisella oli jopa oma palstaviljelmä. Kaupunkiviljelyä harrastettiin myös.

Matkailu oli lähimatkailua. Tutustuttiin oman maan luontoon ja kulttuuriin. Joskus saatettiin piipahtaa jossain naapurimaassa, mutta mihinkään kauemmas ei yleensä lähdetty.

Autoja ei ollut paljon, mutta julkiset kulkuvälineillä liikkuminen oli lähes ilmaista. Maksu oli muodollinen.

Kaupoissa oli tavaraa. Ei mitenkään ylitsepursuavan paljon, mutta riittävästi. Kaikille riitti kaikkea, myös kaunista turhuutta kohtuullisin määrin. Palvelu ja kaikki muukin työnteko oli slow. Kasvu tapahtui hitaasti, jos sitä nyt yleensä lainkaan oli.

Turhia, moninkertaisia, värikkäitä pakkauksia ei ollut. Luontoa rasittavia muovipusseja ei käytetty lainkaan. Hedelmät ostettiin verkkokassiin, juurekset samoin.

Samalla verkkokasilla tuotiin kauppaan kaikki kierrätettävät pullot, lasipurkit ja peltitölkit. Jopa jogurttipurkkien kannet pestiin puhtaaksi ja kierrätettiin. Suurkaupungeista kerättiin ruuantähteet ja toimitettiin sikaloihin. Niin yhdyskuntajätteet kuin kaikki muukin eloperäinen kompostoitiin ja käytettiin maanparannusaineeksi.

Kaikilla oli työtä ja kaikki saivat käydä koulua niin pitkälle kuin lahjakkuutta piisasi. Terveitä harrastuksia tuettiin. Diskoja oli.

Kaikilla oli asunto eikä kenenkään tarvinnut elää siltojen alla.

Terveydenhuolto ja vanhuspalvelut pelasivat. Maassa oli täystyöllisyys. Naiset pääsivät korkeisiin johtotehtäviin siinä kuin miehetkin.

Vain yksi paha puute maassa oli. Siellä ei ollut banaaneja ja siihen koko järjestelmä kaatui.

Uskoisitteko?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti