perjantai 10. syyskuuta 2010

Miehet, pissatkaa lavuaariin

Jos demokratiavaje ja tasa-arvon puute ovat tekijöitä, joiden mukaan Venäjä ei voi olla suurvalta, ei näiden samojen kriteereiden mukaan maailmassa ole yhtään suurvaltaa. USA:ssa viisi prosenttia kansasta omistaa 95 prosenttia pääomista. Ja niin kuin tiedetään, ihmisellä täytyy olla rutkasti rahaa tai sponsoreita päästäkseen päättämään.

Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Konstantin Kosatšev määritteli Venäjän suurvalta-aseman Ylelle näin: "Venäjä on YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen ja ydinasevalta. Se kuuluu myös maailman talousmahtien G-8:aan ja moniin muihin järjestöihin, jotka muokkaavat koko maailmaa. Asema on täysin objektiivinen. Se on asema, joka varmasti kaikkien suomalaisten poliitikkojen on syytä tunnustaa.”

Kataisen Moskovan matkalla asia otettiin esille ja se tuli selväksi. Vai tuliko? Kataisen jälkeen A-studio lähetti vielä tutkivan journalistinsa asiaa setvimään. Opposition haastatteluissa kävi ilmi, ettei Venäjä sittenkään ole ihan oikeasti suurvalta, koska sen demokratiassa on toivomisen varaa.

Tämä sama pätee tietysti Kiinaan ja Kanadaan. Eikä ole suurvallaksi Sveitsistäkään, koska siltä puuttuvat ydinaseet. Ne puuttuvat myös Monacolta ja Liechtensteinilta, joita on epävirallisesti ehdotettu demokratian mallimaiksi.

Nyt pieni Suomi on ryhtynyt tavoittelemaan suurvalta-asemaa maailman rauhanrakentajien mallimaana. Mutta eikö meillä jo ollut Ahtisaaren toimisto tätä samaa tehtävää suorittamassa. Siitäkö johtui, että presidentti Halonen kiirehti torppaamaan pääministeri Kiviniemen esityksen.

Millaisia kriteereitä tällaisen suurvallan sitten olisi täytettävä. Rauhanasian suurvallan ei tietenkään pitäisi osallistua sotaan niin kuin Suomi nyt Afganistanissa. Rauhansuurvallan ei pitäisi valmistaa ja myydä aseita, sillä kuka uskoo rauhantekijään, joka itse hyötyy sodista.

Suomi ei etummaisena ole ollut vaatimassa kaikkien sotien lopettamista. Minusta rauhan suurvallan pitäisi itse näyttää esimerkkiä. Miksei Suomi itse luovu aseista? Päinvastoin viimeinenkin vihreä siviilipalvelumies esittää armeijan uudelleen järjestämistä entistä tehokkaammaksi ja entistä tappavammaksi.

Sodat tietysti loppuvat vasta sitten, kun suurvallat, jotka eivät ole todellisia suurvaltoja, lopettavat toisten valtioiden rikkauksien ryöväämisen ja puuttumisen toisten sisäisiin asioihin.

Tulevaisuuden sodat käydään myös vedestä, koska siitä tulee vielä kultaakin arvokkaampaa. Vesivarantoja suojelemalla se saataisiin riittämään kauemmas tulevaisuuteen. Länsimaissa jokaisen pissatipan huuhtomiseen kuluu 25 litraa puhdasta juomavettä. Jos kaikki miehet pissaisivat lavuaariin, voitaisiin vesisotien alkaminen, jos ei estää, niin ainakin ehkä siirtää hamaan tulevaisuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti