lauantai 4. syyskuuta 2010

Mari Kiviniemen isämurha

Minun nuoruudessani laulettiin laulua kahdestakymmenestä Suomen rikkaimmasta perheestä: Kivekäs, Walden, Wihuri, Hellberg, Rosenlew, Frenckell, Ahlström, Donner, Wasastjerna, Ehrnrooth, Schauman, Grönblom, Wahlforss, von Julin, Björnberg, Rettig, Honkajuuri, Virkkunen, Erkko, Serlachius. Kaksituhattaluvulla Petri Repo päivitti suvut paremmin nykyaikaa vastaavaksi: Wahlroos, Ollila, Vainio, Etola, Hartwall, Toivanen, Rettig, Lesonen, Siilasmaa, Laine, Ahlström, Fazer, Härmälä, Lilius, Lagerroos, Ehrnrooth, Herlin, Brotherus, Erkko, Serlachius.

Nykyisin näitä perheitä lienee siinä kolmensadan huippeilla ja ne ovat järjestäytyneet Perheyritysten liitoksi. Perheyrityksestä tulee helposti mieleen yhdessä raatava, vähintään kolme sukupolvea käsittävä puurtajajoukko. Todellisuudessa nämä ovat Suomen rikkaimpia ihmisiä, jotka vievät keksinsä leivottaviksi halpatyömaihin aina kun se on voittojen maksimoimisen kannalta tarpeellista. Isänmaallisuuskorttia käytetään silloin, kun sillä saadaan kiristettyä uusia etuisuuksia, kuten verohelpotuksia.

Nyt entinen pääministeri Matti Vanhanen sai palkintonsa näille perheille tekemistään palveluksista; miljoonien eurojen veronalennuksista ja ilmapiirin luomisesta suopeammaksi riiston koventamiselle esimerkiksi eläkeikää nostamalla. Samaan aikaan, kun Matti näitä touhutessaan uhrasi itsensä julkisuuden raatelulle, kansa nukkui ruususen unta.

Ajankohtainen tehtävä uudella toimitusjohtajalla juuri nyt näyttää olevan tämän kultapossukerhon vapauttaminen perintöverosta. Palkaksi Matille lobbarina on luvattu noin 17 000 euroa kuukaudessa. Tähän tietysti tulevat lisäksi kaikenlaiset kokouspalkkiot ja verottomat päivärahat.

Vielä entisempi pääministeri Eero Heinäluoma pohti Matin nimityksestä kuultuaan vain sitä seikkaa, onko tämä nyt vähän liian aikaista ryhtyä lobbariksi, kun pääministerin aikaansaannoksetkin vielä höyryävät. Pikemminkin olisi hänen luullut pohtivan sitä, millaisista palveluksista Matti palkittiin. Eipä ole Matista paljon tämän jälkeen kuulunut. Eikö hän enää lähetäkään tekstareita?

Myös media palkitsi Matin. Se suostui Matin tarinaan, että tämä kaikki tuli ihan vain yllätyksenä polvivaivaiselle miehelle, joka haki ja pääsi, tuli vuorokaudessa valituksi. Ylen politiikantoimituksen päällikkö Riikka Uosukainenkin piipahti Ylen pääuutislähetyksessä vahvistamassa kertomuksen. Hänen mukaansa on erittäin hyvä, että Matti saa nyt rauhassa lobbailla suurpääoman pussiin ilman, että jokaisesta Levin hiihtoretkestä nousee hirveä meteli.

Riikka Uosukainen totesi myös, että uusi pääministeri Mari Kiviniemi sai Matilta juhannuslahjan. Matti siirtyi sovinnolla sivuun eikä Marin näin tarvinnut ryhtyä isänmurhaan.

Nyt kun Marin esiintymistä on ehditty jonkin aika katsella, niin eipä hänestä isämurhaan olisi tainnut ollakaan. Tahtoa tuntuu olevan hyvin vähän. Silmät kiinni hän syyttää Arto Merisaloa valehtelusta. Kokoomuksen pojat vievät eikä Mari edes vikise. Kyllä muuten vievät. Kyllä muuten vievät. Kyllä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti