torstai 7. huhtikuuta 2011

Sodat runtelevat kaiken - rauha on ainut vaihtoehto


Kun rikkaiden ja varakkaiden ihmisten taloudellinen etu niin vaatii, jopa vihreät ovat valmiita uhraamaan luonnonsuojelun ja ihmiset rahan alttarille. Tätä ei meikäläinen voi mitenkään ymmärtää. Sodat eivät ainoastaan tapa ihmisiä. Ne myös tuhoavat luontoa järjettömällä tavalla. Ne uhkaavat kaikkea elämää maapallolla. Kaikkkein köyhimmille ne tuottavat vain kärsimystä.

”Maailman korkeimman rintamalinjan, Sianchenin jäätikön tarina voisi hyvin olla sopiva vertaiskuva aikamme järjettömyydelle. Alueelle on ryhmitelty tuhansia intialais- ja pakistanilaissotilaita purevien tuulten ja alle neljänkymmenen laskevan pakkasen armoille. Monet niistä sadoista sotilaista, jotka ovat kuolleet siellä, ovat kuolleet pelkästään kylmyyteen: paleltumiin ja auringonpolttamiin. Nyt jäätikkö on muuttunut kaatopaikaksi, joka tulvii sodasta yli jäänyttä romua: tuhansia tyhjiä ohjuksen kuoria, tyhjiä bensiinitynnyreitä, jäähakkuja, vanhoja saappaita, telttoja ja kaikenlaista muuta jätettä, mitä sotiva ihminen synnyttää. Romu on säilynyt koskemattomana, noiden jäätävien pakkasten täydellisesti säilömänä ihmishulluuden täydellisenä muistomerkkinä. Sillä välin kun Intian ja Pakistanin hallitukset tuhlaavat miljardeja dollareita aseisiin ja vuoristosodankäynnin logistiikkaan, taistelutanner on alkanut sulaa. Tällä hetkellä se on kutistunut puoleen. Sulaminen ei ole niinkään yhteydessä sotilaalliseen pattitilanteeseen kuin kaukana toisella puolella hyvää elämää viettäviin ihmisiin. He ovat hyviä ihmisiä, jotka uskovat rauhaan, sananvapauteen ja ihmisoikeuksiin. He elävät kukoistavissa demokratioissa, joiden hallitukset istuvat YK:n turvallisuusneuvostossa ja joiden talous riippuu vahvasti sodan ja aseiden viemisestä sellaisiin maihin kuin Intia ja Pakistan. (Ja Ruanda, Sudan, Somalia, Kongon tasavalta, Irak, Afganistan… lista on pitkä) Jäätikön sulaminen aiheuttaa Intian nimimaalle ankaria tulvia ja lopulta ankaran kuivuuden, joka vaikuttaa miljoonien ihmisten elämään. Silloin meillä on entistä enemmän syitä tapella. Tarvitsemme lisää aseita. Kenties juuri sellainen kuluttajien luottamus auttaa maailmaa selviämään tämänhetkisestä lamasta. Silloin kukoistavissa demokratioissa kaikilla on parempi elämä – ja jäätiköt sulavat entistäkin nopeammin.”

Näin kirjoittaa Arundhati Roy kirjassaan Kuuntelen heinäsirkkoja.

Näitä ajatuksia kannattaa miettiä. Kuka on syytön, heittäköön ensimmäisen kiven.

Perinteisesti vasemmisto on ollut rauhan puolella. Nyt toivon tämän linjan vahvistuvan.

Lainaan tähän vielä Faiz Ahmed Faizin sanat: Jos unelmat on tehty tyhjiksi, niin kaipuun on tultava tilalle. Jos tapaaminen on mahdotonta, niin ikävän on tultava tilalle.



(Lähde: Arundhati Roy, Kuuntelen heinäsirkkoja, Merkintöjä demokratiasta, suom. Risto Tiittula Into Kustannus 2011)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti