sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Kapitalismin saavutus: Joukkoitsemurha



Eilen illalla katselin Ylen Teemalta matkaohjelmaa Kravun kääntöpiiriltä. Siinä brittiläinen tv-juontaja ja kirjailija Simon Reeve kiertää maailmaa näillä leveyksillä. Tällä kertaa matka vei öljymiljardeilla rakennettuun Dubaihin, joka on maailman rikkaiden leikkikenttä jättiläismäisine rakennuksineen.

Kaupunkia on rakennettu kohti korkeuksia, mutta myös meren pinnalle. Dubaissa ei ilmeisesti uskota kasvihuoneilmiön tuomiin tulviin ja vedenpinnan nousuun.

Ja kaikki tämä on syntynyt tuhansien ja taas tuhansien Intiasta ja Bangladeshista saapuneiden siirtotyöläisten voimin. Yhtiöt asuttavat näitä ihmisiä omistamissaan leireissä eikä palkkaa edes makseta. Ihmiset ovat orjia.

Nyt myös Dubai on kärsinyt lamasta, kun sijoittavat ovat vetäneet rahojaan pois maasta. Silti yhä edelleen siirtotyöläiset ovat vankeina Dubaissa. Työtä ei ole. Rahaa ei ole.

Heillä ei ole mitään. Heillä ei ole rahaa edes siihen, että voisivat palata kotimaihinsa. Paluun estää monesti myös se, että kotimaassa odottaa koronkiskoja, koska paremman elämän etsimiseen on lähdetty lainarahalla, johon on kiinnitetty koko omaisuus.

Jos velkojaan ei kykene maksamaan ihminen saatetaan tappaa tai vähintäänkin murskata hänen polvensa. Eikä tämäkään riitä. Koronkiskurit saattavat viedä hänen vaimonsa ja lapsena.

Näiden ihmisten oikeuksia ei puolusta kukaan ja koko maailma sulkee tältä asialta silmänsä, vaikka se on kaikkien tiedossa.

Ohjelmassa haastatellut miehet kertoivat, ettei heillä enää ole muuta toivoa kuin tehdä joukkoitsemurha.


Ohjelman voi katso kokonaisuudessaan täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti