sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Miksi Syyria säästyy humanitaariselta avulta?


Poijat urhokkaat

Olen valinnut uutisen sattumanvaraisesti. Ylen Uutiset kertoivat 24.3.2011: Sairaalalähteiden mukaan Syyrian väkivaltaisuuksissa Daraan kaupungissa kuoli keskiviikkona ainakin 25 ihmistä. Aikaisemmin uhreja arvioitiin olevan kymmenen vähemmän.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman sairaalaviranomaisen mukaan kaikki sairaalaan tuodut vainajat olivat saaneet osumia luodeista.

Syyrian turvallisuusjoukot hyökkäsivät mielenosoittajia vastaan Daraan kaupungissa maan eteläosassa keskiviikkona.

Väkivaltaisuudet ovat levinneet kaupunkia ympäröiviin kyliin, joista tuhannet ihmiset ovat pyrkineet liittymään mielenosoittajiin.

Useiden lähikylien asukkaat pyrkivät liittymään mielenosoittajiin, mutta turvallisuusjoukot pysäyttivät heidät luodein.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tuomitsi Syyrian joukkojen väkivallan rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan.

Daraan väkivaltaisuudet ovat Syyrian hallinnon suurin haaste sitten 1980-luvun. Tarkkailijoita on hämmästyttänyt se, kuinka kansannousu on alkanut juuri Daraasta. Perinteisesti konservatiivinen seutu on ollut Syyriaa hallitsevan Baath-puolueen vahvaa kannatusaluetta.

Levottomuudet alkoivat viime viikolla, kun joukko nuoria maalasi seiniin hallinnon vastaisia graffiteja Daraassa. Nuoret vietiin salaisen poliisin vankilaan. Heidän vapauttamista vaatineet mielenosoitukset äityivät hallinnon vastaisiksi.

Olisiko syy, miksei Syyriaan ole lähdetty viemään tappavaa humanitaarista apua tässä:
”CIA factbookin mukaan Syyrian vuoden 2009 talouskasvu oli 5 % Syyrian talous on pääosin valtion hallitsema. Uudistukset ovat sallineet ulkomaisten pankkien tulon Syyriaan, tosin yksityisen pankkisektorin kehitys vie vuosia. Pitkän tähtäimen talouskasvun rajoite on väestönkasvun, teollistumisen ja saastumisen aiheuttama vesipula.

Syyrialla on maailman mittakaavassa melko vaatimattomat öljy- ja maakaasuvarat, mutta maan sijainti Välimeren itäpäässä on vahvistanut niiden merkitystä. Vuonna 2010sen öljyvarat arvioitiin 2,5 miljardiksi barreliksi ja maakaasuvarat 8.5 biljoonaksi kuutiojalaksi. Maassa on hyvä, kotimainen öljyputkiverkosto, joka johtaa kolmeen öljysatamaan Välimerellä. Irakin kanssa käydään neuvotteluja putkien jatkamisesta sen öljyalueille. Kaasua on tuotu Egyptistä Arabian kaasuputkea pitkin vuodesta 2008. Myös Turkin kanssa on tehty sopimus kaasun tuonnista. Neuvottelut Irakin ja Iranin kanssa ovat käynnissä.” Näin Wikipedia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti