perjantai 15. huhtikuuta 2011

Uuden hallituksen jättileikkaukset ja Vasemmistoliiton vaihtoehto


Porvareiden juustohöylä

Uusi hallitus joutuu ensi töikseen valmistelemaan jättileikkaukset valtion menoihin. Valtiovarainministeriön virkamiehet ovat Nelosen uutisten tietojen mukaan kasanneet kaikessa hiljaisuudessa leikkauslistaa, jonka hallitusneuvottelijat saavat eteensä heti, kun työ alkaa.

Vaaleihin on menty niin sanotusti sammutetuin lyhdyin.

Mari Kiviniemi uhkasi Ylen suuressa vaalikeskustelussa juustohöylällä ja senhän jokainen tietää, mitä siitä seuraa: kun rikkaalta ja köyhältä viedään sama siivu.

Hajanaisia ehdotuksista mahdollisista leikkauksista ovat tehneet kaikki puolueet.

Vain Vasemmistoliiton mukaan leikkauslistoja ei tarvita

Sen mukaan olisi parempi puhua rikkaiden verojen korottamisesta. Vasemmistoliiton mielestä pääomatulojen veronkorotuksilla, pankkiveroilla ja työnanntajien Kela-maksun palautuksella kerättäisiin valtiolle 2,7 miljardin lisätulot.

”Puheenjohtaja Paavo Arhinmäen mukaan suurituloisia ja tuloeroja kasvattava veropolitiikka on tullut tiensä päähän.

-Leikkauslistoja ei tarvita vaan oikeudenmukaista verotusta. Erityisesti kokoomus on viemässä Suomea epätasa-arvoiseen suuntaan. Me haluamme, että kaikki tulot verotetaan tasavertaisesti yhden progressiivisen tuloveroasteikon mukaan, totesi Arhinmäki eduskunnassa esitellessään puolueensa talous- ja veropoliittiset linjaukset.

Uusilla veroilla ja talouskasvulla Arhinmäki maksaisi myös kestävyysvajetta. Arhinmäen mukaan kestävyysvaje ei ole niin suuri kuin valtiovarainministeriö sanoo. Vasemmistoliiton mukaan vaje on noin puolet kerrotusta.

-Suomen kestävyysvaje on noin 5 miljardia, kuten Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on laskenut. Ja vaje on tullut yksinomaan hallituksen runsaiden veroalennusten vuoksi, Arhinmäki toteaa.

Erkojen ja herlinien lisäksi verolle joutaisivat vasemmistoliiton mielestä mm. vapaaehtoisten eläkevakuutusten säästäjät.

-Vapaaehtoisten eläkevakuutusten verotuki on poistettava. Ihmisten on voitava luottaa eläkejärjestelmään, eikä verovaroin pidä tällaista sijoitustoimintaa tukea, Arhinmäki toteaa.

Vasemmistoliitto haluaa nostaa tuloveron alarajan 10000 euroon. Arhinmäen mukaan nykyisin alaraja on noin 2400 euroa”, kertoo Ylen Uutiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti