lauantai 16. huhtikuuta 2011

Kuka toteuttaa, mitä lupaa?



”Suomessa vaalikoneita käytetään laajasti äänestyspäätösten apuna. Halusimme tutkia, toteutuvatko vaalikoneiden lupaukset vaalien jälkeen. Näillä sivuilla voit vertailla vaalikonevastausten ja kansanedustajien toteutuneen äänestyskäyttäytymisen välistä yhteyttä. Olemme yhdistäneet vaalikonevastauksiin joitakin oleellisiksi katsomiamme eduskunnan äänestyksiä. Näiden perusteella lasketaan ehdokkaiden vastauksien ja toteutuneiden äänestysten välinen keskimääräinen yhdenmukaisuusprosentti.

Käytämme lähteinä Helsingin Sanomien ja MTV3:n julkistamia kansanedustajaehdokkaiden vaalikonevastauksia vuodelta 2007. Näitä vertaillaan vaalikaudella tapahtuneisiin äänestyksiin. Vertailun helpottamiseksi Kamun automaattinen relevanssialgoritmi ehdottaa kuhunkin kysymykseen liittyviä äänestyksiä. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan ihmisen on arvioitava äänestysten lopullinen yhteys vaalikonevastausten ja äänestysten välillä. Jos automaatti ei anna soveltuvia tuloksia, käyttäjät voivat itse lisätä mukaan tärkeiksi katsomiaan täysistuntoäänestyksiä.

Äänestysten ja vastausten yhdistäminen ei ole yksiselitteistä ja kysymysten tulkinnalla on merkitystä asian arvioinnissa. Usein vaalikoneissa esitetyistä kysymyksistä ei ole vaalikaudella äänestetty lainkaan. Toisaalta asioista äänestetään paketteina tai kompromisseina, jolloin selvän kyllä/ei-kannan arviointi on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Myös alan asiantuntemus auttaa arvioinnissa”, näin kerrotaan sivustolla Kansan muisti.

Ja näin yhdenmukaisesti eri puolueiden kansanedustajat äänestivät vaalikonevastaustensa kanssa.

Ykkösenä oli Vasemmistoliitto 93 prosenttia.

Seuraavana demarit 77 prosenttia. Ja loput: Kokoomus 74 %, Perussuomalaiset vain 68 %, RKP 57%, Kepu 57%, Kristilliset 53% ja Vihreät viimeisenä vain 50%.

Tästä kannattaa ottaa onkeensa, kun menee äänestämään. Kenen lupaukset ja teot ovat yhtä? Oikea vastaus: Vasemmistoliitto.

Lisää aiheesta täällä
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti