keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Rikkaus lisääntyy jakamalla

Jos kapitalistista järjestelmää verrataan autoon, voidaan sanoa, että kori on puhki ruostunut ja auttamattomasti vanhan mallinen, moottori köhii ja yskii ja öljyt vuotavat pihalle, renkaat ovat kuluneet silestoneiksi, syyläri vuotaa, pissapoika on tyhjä ja ainoastaan tuhkakuppi on täynnä.

Kaiken lisäksi auto saastuttaa ja sen käyttö on ympäristöriski.

Tämä kaara ei korjaamalla parane. Pitää saada tilalle uusi.

Kapitalismi on koko olemassaolonsa ajan kulkenut lamasta lamaan ja kriisistä kriisiin, koska tämä on järjestelmän laki.

Tavaraa tuotetaan välillä liiankin kanssa eikä silti edes välttämättömintäkään saada riittämään kaikille. Mieluummin poltetaan sato kuin lasketaan hintoja. Kapitalismissa keinottelu on laillistettua petosta ja kaikki rikkaus köyhiltä anastettua.

Nykyinen tietotekniikan ja tilastotieteen avulla kyettäisiin varmasti luomaan myös optimaalinen suunnitelmatalous, jonka tavoitteena ei ole voittojen maksimointi, vaan ihmisten todellisten tarpeiden tyydyttäminen.

Välttämättömien tarpeiden määritteleminen ei liene ylivoimainen tehtävä. Ihminen tarvitsee elääkseen ruokaa ja juomaa, vaatteita, lämpöä ja suojaa. Liikkuminenkin voitaisiin varmasti järjestää paljon ympäristöystävällisemmällä ja järkevämmällä tavalla kuin nykyisin.

Jos tuotanto järjestettäisiin ihmisten todellisista tarpeista lähtien, ei työtäkään tarvittaisi yhtä paljon kuin nykyisin, koska tuotteista voitaisiin tehdä kestäviä ja vähemmän ympäristöä kuluttavia kuin tänä päivänä.

Kuten jo moneen kertaan on todettu, rajallinen maapallo ei kestä rajatonta kasvua. Rajattoman kasvun pakon sanelee vain tarve voittojen maksimointiin. Jo nyt kaikkea kyetään tuottamaan riittävästi kaikkien ihmisten kohtuullisten tarpeiden tyydyttämiseen. Kysymys on jakamisesta.

Avainsana onkin kohtuus. Se on samaa juurta kuin sana kohtu. Kohdussa ihminen saa kaiken tarvitsemansa.

Jostain syystä ihmiset yhä edelleen tavoittelevat kuuta taivaalta. Ahneus pitää ihmiset otteessaan, vaikka järki sanoisi mitä.

Ahneuden vastakohta ei ole kateus. Kateuskortti otetaan esiin ainoastaan silloin, kun asialliset argumentit kapitalismin puolesta loppuvat. Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvoa eivät edellytä toisten ihmisten polkemista ja riistämistä. Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo merkitsevät rikkautta, joka lisääntyy jakamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti