perjantai 20. elokuuta 2010

Sota on barbariaa

Tämä on yksinkertainen väite, jonka todenperäisyyttä tuskin kukaan asettaa kyseenalaiseksi. Vai asettaako sittenkin? Ainakin olen saanut kuulla vastaväitteitä: Sotia on aina ollut; vaatiessasi sotien lopettamista kuljet pää pilvissä; sodat lopetetaan sotimalla, kun vihollinen on tapettu. Sotaa puolustavia selityksiä löytyy yhtäkkiä vaikka kuinka paljon. Ihminen on raaka ja verenhimoinen susi. Katso ihmistä.

Vuonna 1992 tein Karkkilassa tilateoksen Istu ja ole (Puheenvuoro pahuudesta). Yritin yli kaksi viikkoa saada tietoja silloisista sodista soittamalla lukemattomia puheluja erilaisiin kansalaisjärjestöihin, puolueisiin ja kansanedustajille. Lopulta Ulkoministeriön silloinen tutkija Raimo Väyrynen osasi antaa vastauksen.

Vuonna 1992 maailmassa käytiin noin 18 sotaa. Niissä tapettiin noin 100 000 ihmistä. Ihmisoikeusloukkauksia tapahtui 161 maassa. Mielipidevankeja oli 62:ssa maassa yhteensä 4500 ja poliittisia vankeja yli 60:ssä maassa yhteensä 300 000. Ihmisiä kidutettiin poliisisäilöissä ja vankiloissa 110:ssä maassa ja 45:ssä maassa hallitus murhautti poliittisia vastustajiaan. Ihmisiä katosi poliisin tai armeijan huostasta 25:ssä maassa. Kuolemantuomioita langetettiin 62:ssa maassa ja teloituksia pantiin toimeen 35:ssä maassa.

Olen yrittänyt päivittää näitä tietoja, mutta Ulkopoliittisesta Instituutista kerrottiin, että heillä ei ole mahdollisuuksia tietoja toimittaa. He ohjasivat minut tiedustelemaan Amnestystä, mutta en saanut valmista päivitystä sieltäkään. Luulisi, että jossain nämä tiedot olisivat julkipantuina, vaan eipä ole. Tulee mieleen, että luvut ovat niin häpeällisiä, ettei niitä kehdata sanoa julkisesti. Ilmeisesti saan jatkaa etsintöjä ikuisesti.

Nyt on Kataloniassa tehty historiallinen päätös härkätaistelujen lopettamisesta eläinrääkkäyksenä. Tässä päätöksessä on ilahduttavaa myös se, että se on osoitus ihmisten mahdollisuudesta vaikuttaa. Mutta milloinka maailman johtajat kykenevät tekemään päätöksen ihmisrääkkäyksen lopettamisesta? Sillä eikö ole yhtä väärin tappaa ihmisiä: lapsia, naisia, vanhuksia ja miehiä? Itse nämä maailman mahtavat eivät tietenkään sotiin osallistu eivätkä he lähetä niihin omia poikiaan tai tyttäriään.

Sodista hyötyvät maailman miljardöörit, joille raha virtaa huolimatta siitä voitetaanko sota vai hävitäänkö se. Pääasia on, että aseet ja muut sodan oheistuotteet, rätit ja lumput, käyvät kaupaksi.

Onneksi me voimme vaikuttaa. Yhdysvaltojen 36. presidentti sanoi Vietnamin sodan jälkeen: Vain voimakas sodan vastainen, yleinen mielipide esti amerikkalaisia pudottamasta atomipommia Vietnamiin.

Ryhdytään vaatimaan rauhaa. Annetaan seuraavissa vaaleissa äänemme vain niille, jotka selvästi ilmoittavat vastustavansa sotaa ja NATOa. Rauhaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti