lauantai 21. elokuuta 2010

CIA puri WikiLeaksia

Vanhaan hyvään aikaan toimittajille opetettiin, että se ei ole uutinen, jos koira puree miestä. Vasta se on, jos mies puree koiraa. Toimittajille tähdennettiin myös uutisten taustojen tarkastamista ja totuudessa pysymistä. Tutkivasta journalismista tuli jossain vaiheessa käsite.

Eilen pitkin maailmaa levisi uutinen, että Ruotsin poliisi on antanut pidätysmääräyksen WikiLeaksin perustajasta Julian Assangesta, koska tämän epäillään syyllistyneen raiskauksiin.

WikiLaeks-sivusto julkaisee Internetissä salaiseksi julistettua kaupallista ja poliittista tietoa. Viime huhtikuussa se julkaisi Yhdysvaltain salaiseksi luokitteleman videon iskusta bagdadilaisella aukiolla, missä kuoli kymmenen ihmistä, mukaan lukien kaksi uutistoimisto Reutersin työntekijää. WikiLeaksin ansiota on, että maailma sai tietää Afganistanin siviiliuhrien salailusta ja muista sotaan liittyvistä laittomuuksista.

Heti kun WikiLeaksin Afganistania koskevat paljastukset tulivat julki, alettiin käydä viestin asemesta viestintuojan kimppuun, kirjoitti Sunny Hundal Guardian.co.uk. 3.8.2010.

Myöhemmin retoriikka on saavuttanut järjettömän tason. Yhdysvaltain puolustusministeri on sanonut, että WikiLeaksin perustajalla Julian Assangella on ”verta käsissään”. Fox News on kutsunut WikiLeaksia ”terroristijärjestöksi”. Washington Postin kolumnisti nimittää sitä ”rikolliseksi yritykseksi”. Presidentti Bushin avustaja on sanonut, että haluaa lopettaa WikiLeaksin ja saattaa Assangen oikeuden eteen keinolla millä tahansa. On myös raportoitu, että yhtä WikiLeaksin toimittajaa on ahdisteltu Yhdysvaltojen rajalla.

WikiLeaksia on syytetty afganistanilaisten elämän vaarantamisesta. Kuitenkin tähän ovat syyllistyneet NATO-joukot salatessaan siviiliuhrien määrän Afganistanissa, kirjoitti Sunny Hundal: - Jos olisimme keskustelleet avoimesti kuolleista briteistä, ei suuttumukseen olisi ollut syytä. Ihmisten pitää saada tietää totuus asioista, jotka tehdään heidän nimissään ja joiden maksajina he ovat.

”Nettisivusto WikiLeaks haluaa vuotaa Tiitisen listan julkisuuteen. Sivusto on nostanut listan halutuimpien dokumenttien joukkoon. Sivustolla kerrotaan myös hyvin tarkasti, mitkä ovat Tiitisen listan taustat. Kuuluisa Tiitisen lista on suojelupoliisin 1990 saama nimilista niistä henkilöistä, joiden epäillään olleen yhteydessä Itä-Saksan turvavallisuuspalvelu Stasin edustajaan Helsingissä. Lista on nimetty suojelupoliisin silloisen päällikön, Seppo Tiitisen mukaan”, kertoi Ilta-Sanomat 28.7.2010.

Nykyisin uutisia ei tahdo erottaa kaikenlaisista kevennyksistä ja tekstinmainonnasta, mielipidemuokkauksesta ja propagandasta puhumattakaan. Uutiset ovat myös lähentyneet alueita, jotka aiemmin kuuluivat niin sanotulle keltaiselle lehdistölle. Uutisista on tullut viihdettä ja manipulaatiota. Enää ei tiedä mihin uskoa ja parempi kun ei usko mihinkään.

Vaikka uutinen Julian Assangen raiskaussyytöksistä oli eilen jo peruttu, kiersi mtv:n seitsemän uutisten alalaidassa vielä uutisnauha: ”WikiLeaksin pomo hetken raiskaussyytösten keskellä”.

Niin aina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti