torstai 3. maaliskuuta 2011

Markkinavoimien kovat kasvot


Ylellä on hyvä palvelu. Tuskin ehdin kaivata kasvoja markkinavoimille, kun jo kuuden tv-uutisissa asiasta kerrottiin.

Posteljoonilla on tapana valittaa, kuka voi muistaa ulkoa kahdensadan kansanedustajan nimet. Hän ei muista kuin korkeintaan kahden. Eivätkä hänen tuttavansakaan juuri sen enempää.

Sen sijaa ihmiset kyllä muistavat formulakuskien ja huippu-urheilijoiden nimet ja saavutukset jopa sekunnin murto-osan tarkkuudella. Ja ihmekö tuo, koska kansa rakastaa sirkushuveja ja niitä se myös saa tuutin täydeltä.

Jos samalla intensiivisyydellä ja toistolla painettaisiin kalloihin kasvottomia markkinavoimia ja heidän saavutuksiaan, erehtymisen vaaraa ei olisi eikä tarvitsisi edes puhua kasvottomista markkinavoimista.

Jokaisen rahan takana on ihminen, vaikka ei rahaan olekaan kirjoitettu, mistä sen on saanut.

Talouslehti Forbes on listannut maailman dollarimiljardöörit, joita on kaikkiaan 56 maassa. Rikkain heistä on meksikolainen Carlos Slim Helu, jonka omaisuus on 53,5 miljardia dollaria, toisena Bill Cates 53 miljardilla dollarilla ja kolmantena amerikkalainen Warren Buffett 47 miljardin dollarin omaisuudella.

Rikkaimpien joukossa on paljon venäläisiä, amerikkalaisia ja intialaisia. Luultavasti vielä enemmän myös kiinalaisia, vaikka heitä ei jostain syystä mainitakaan.

Ikean perustaja Ingvar Kamprad löytyy sijalta 11 ja Silvio Berlusconi sijalta 74. Suomalaisista joukkoon tummaan yltää Antti Herlin sijalla 773.

Yle 2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti