tiistai 24. toukokuuta 2011

Hyväveli Jyrki!





Kuvat: Johannes Heinonen

Eilen Ajankohtaisessa kakkosessa Hyvä veli Timo puhutteli Jyrki Kataista:

Hyväveli Jyrki!

Säätytalolla kokoontuu sinun johdollasi vaikutusvaltainen salaseura. Siihen kuuluu nippu poliitikkoja, kourallinen virkamiehiä ja lauma etujärjestöjen lobbareita. Päätöksiä tehdään kaikessa hiljaisuudessa, suljettujen ovien takana. Ikävä sanoa, mutta tämä tapa tuntuu epädemokraattiselta. Perustuslain mukaan eduskunnalla on valta säätää lait. Salaseuraan kuuluvat myös puoluejohtajat. Eduskunta tekee aina niin kuin salaseura on päättänyt. Jokainen hallituspuolueen edustaja äänestää samalla tavalla. Monet joutuvat äänestämään jopa vastoin vakaumustaan, koska hallitukseen osallistuvien puolueiden arvomaailmat ovat niin erilaiset. Tämä ei ole omiaan vahvistamaan kansalaisten luottamusta poliitikkoihin.

Näin siis lausahteli veli Timo. Tämä puheenvuoro on yhä nähtävissä Ylen Areenalla tässä osoitteessa. Puheenvuoro käynnistyy kohdasta 18.50.

Kysymys kuuluu siis edelleenkin, onko tämä demokratiaa? Minusta ei ole. Tällainen käytäntö on vastoin kaikkia niitä näkemyksiä, jotka minulla on demokratiasta. Tällainen käytäntö on loukkaus demokratiaa vastaan.

Tämä on selvää puoluediktatuuria, missä kourallinen ihmisiä päättää tämän maan ja ihmisten asioista.

Näin tapahtuu: sama kourallinen asetta vaaleissa ehdokkaat, sama kourallinen päättää siitä ketä nostetaan ja ketä jätetään vilttiketjuun, sama kourallinen päättää rahoista ja niiden käytöstä, sama kourallinen päättää politiikan suunnasta, sama kourallinen sopii salaisissa neuvotteluissa siitä, mitä tulee hallitusohjelmaan ja sama kourallinen päättää, miten äänestetään.

Tämä puoluediktatuuri on demokratian irvikuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti