tiistai 5. lokakuuta 2010

Harakka huttua keittää


Alkuviikosta Harakka pyrähti ruutuun A-studion loppukevennykseksi ja esitteli jätehuoltolain eduskuntakäsittelyn, kuinka siellä yhdessäkään kolmesta käsittelystä kukaan ei edes sormeaan nostanut. Pyrstöään keikutellen Harakka poistui mielenosoituksellisesti ja heitti mennessään jotain lattialle samalla sanoen: Vesistöjen ja luonnonsuojelemisellahan ei ole mitään väliä.

Minäkin erehdyin luulemaan, että kyse oli siitä kuuluisasta paskalaista, mutta ei. Paskalaki olikin valtioneuvoston asetus, joka on tullut hallitukselta, jossa vihreät ovat mukana.

Luonnon ja vesistöjen suojelulla ei tietenkään ole mitään tekemistä sen kanssa, että köyhät ja vähäväkiset on pakotettu ostamaan kalliita, kymmenientuhansien eurojen laitteita, jotka eivät edes toimi. Saman asian olisi voinut hoitaa paljon kevyemmällä kalustolla ja kompostoinnilla.

Nyt kristilliset, perussuomalaiset ja vasemmisto yrittävät kaataa välikysymyksellä koko asetuksen. Demarit eivät ole lähteneet mukaan. Ei ole vaikea arvata, miksei. Vaalien jälkeen muodostetaan uusi hallitus.

Harakan tarkoitus oli ilmeisesti johtaa katsojat pois vihreistä virheistä tekemällä kaikki yhtä paskanruskeiksi ja ryvettyneiksi.

Harakalta tämä on helppo uskoa. Tuoreessa muistissa on oma kokemukseni, kuinka hän Vihreän Langan päätoimittajana lyhensi juttuni, vaikka olin saatteeseen kirjoittanut nimenomaisen pyynnön, että juttu julkaistaan joko sellaisenaan tai ei ollenkaan. Sopivasti lyhentelemällä Harakka onnistui kääntämään varsinaisen asian päälaelleen. Tuosta tapahtumasta on muistona aforismini: Näytä minulle joku jolla on oma moniste, niin minä näytän sinulle diktaattorin.

Ja nyt kun taas suurista ikäluokista ollaan toden teolla tekemässä sylttyä ja heitä syytetään milloin mistäkin, muistuu mieleeni Harakan kolmenkymmenen vuoden takainen juttu jossain ilmaisjakelulehdessä. Siinä hän syytti jo silloin suuria ikäluokkia tulppana olemisesta nuorten etenemisen tiellä. Harakka onnistui raivaamaan omat tulppansa menestyksekkäästi, mutta eikö ikää ala hänelläkin jo olla sen verran, että tilaa voisi tehdä nuoremmille.

Ongelma ei tietenkään ole pelkästään Harakka. Vaalit ovat tulossa ja kaikki puolueet valittavat jälkikasvun puutetta. Eivät ainoastaan vihreät, jotka jo perustusvaiheessa kertoivat noudattavansa rotaatiota järjestödemokratian turvaamiseksi. Rotaatio onkin toiminut, mutta se on pyörittänyt yksiä ja samoja vanhenevia naamoja vuosikymmenet toisin kuin alkuun oli kai aikomus.

Seuraavia vaaleja ajatellen olisi tietysti hyvä, että ihmiset äänestäisivät sellaisia puolueita, joilla on myös sosiaalinen omatunto. Sellaisia ehdokkaita, jotka ymmärtävät ympäristön ohella ihmisen tärkeyden. Ihminen ei ole vain haitta, vaan myös tärkeä osa luontoa. Mitä paremmin ihminen voi, sitä paremmin hän kykenee ottamaan huomioon sekä luonnon että lähimmäisensä.

Muuten olen sitä mieltä, että kannattaa äänestää nuoria ja tuoreita voimia yhteisistä asioista päättämään, koska heissä ja heidän on tulevaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti