tiistai 26. huhtikuuta 2011

Unkarin romanit ahtaalla



Näin otsikoi Maailman kuvalehti Miikka Tervosen artikkelin.

Ja lehti jatkaa: ”Halvaantunut talous ja poliittinen kriisi ruokkivat väkivaltaista äärioikeistoa Unkarissa.

"Missä tämä julkaistaan? Ai Suomessa? No hyvä, se on riittävän kaukana", toteaa Blanca, rähjäisessä Lyukóbányan esikaupungissa Pohjois-Unkarissa asuva romaninainen. "On hyvä asia jos Suomessa kuullaan, mitä täällä tapahtuu!"

Viimeisen vuoden aikana Blanca perheineen on muiden Unkarin romanien tavoin elänyt kasvavan pelon ilmapiirissä. Samaan aikaan työttömyys on Lyukóbányan kaltaisilla romanien asuttamilla alueilla noussut lähes sataan prosenttiin.

"Suurin ongelma on yleistäminen. Elimme me miten tahansa, romanien otsaan lyödään sama rikollisen ja lapsilisien väärinkäyttäjän leima. Välit unkarilaisiin ovat huonontuneet jatkuvasti, ja nyt pelkäämme jo henkemme puolesta", Blanca kertoo.

Viimeisten puolentoista vuoden aikana Unkarin romaneihin on kohdistunut runsaasti väkivaltaisia hyökkäyksiä. Ihmisoikeusjärjestö European Roma Right Centren julkaiseman raportin mukaan polttopulloilla, ampuma-aseilla, käsikranaateilla ja teräaseilla tehdyissä hyökkäyksissä sekä pahoinpitelyissä on kuollut ainakin yhdeksän ja haavoittunut 20 romania.”

Tämäkö on se Eurooppa, jonka me haluamme? Miksi asiasta vaietaan? Miksi tämän sallitaan tapahtuvan? Toistaako historia itseään?

Lisää aiheesta täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti