tiistai 19. huhtikuuta 2011

Riistäjät ruoskaansa selkäämme soittaa


Kun on vaalit käyty, uskalletaan taas puhua. Eläkeiän nosto on vastaus sekä apupakettiin että kestävyysvajeeseen. Eilisaamun talousviisailla oli tieto, että pankkien pääomittaminen on jo käynnissä. Siinä mielessä perSSuomalaisten vaalivoitolla voi pyyhkiä.

Jos edellisessä pienessä kappaleessa esiintyi kolme uutta ja suosittua ”taloustieteellistä” termiä, jotka lähemmin tarkasteltuna ovat vain eufemismeja vanhoille konnankoukuille. Apupaketti on rahan syytämistä suurille pankeille. Pääomittaminen on sitä samaa. Koskaan rikkaat eivät saa tarpeekseen. Aina ollaan käsi pitkällä ottamassa lesken viimeinenkin ropo. Kestävyysvaje merkitsee tätä samaa. Näillä kaikilla sanoilla hämätään vain se tosiseikka, että jälleen otetaan köyhiltä ja annetaan rikkaille.

”Millään kauniilla sanoilla ei voida peittää sitä vihattua tosiasiaa, että nykyajan yhteiskuntaa olennoi jakautuminen kahteen suureen antagonistiseen luokkaan – toisaalta kapitalisteihin, joille kuuluvat kaikki tuotantovälineet, toisaalta työläisiin, jotka eivät omista muuta kuin oman työvoimansa. Työväenluokan työn tuote täytyy jakaa molempien luokkien kesken, ja juuri tästä jaosta käydään keskeytymätöntä taistelua. Kumpikin luokka yrittää saada mahdollisimman suuren osuuden; ja merkillisintä tässä kamppailussa on se, että työväenluokkaa useinkin syytetään kapitalistien ryöstämisestä, vaikka se vain taistelee osuudesta omaan tuotteeseensa.” Näin kirjoitti Friedrich Engels kirjoituksessaan Ammattiliitot 1881.

Ja taistelu jatkuu. Myös pankkien ja kaupan välityksellä kapitalistit hyökkäävät työläisten kimppuun.

Tänä aamuna Ylen uutisissa talousasiantuntija Peter Nyberg tekee analyysia nykyisestä kriisistä:

”Hänen mukaansa merkittävin johtopäätös on, ettei viranomaisiin voida luottaa.

- Ei tietenkään pankkeihin eikä sijoittajiin mutta ei myöskään viranomaisiin. Kun on kyse systeemin kriisistä, ei voi luottaa,

että valvoja, keskuspankki tai ministeriö keksisivät sen, mitä yksittäiset pankit eivät ole keksineet.

Nybergin mukaan yhtään viisaampia eivät tule olemaan uudetkaan EU:n valvontaviranomaiset. Turvallisempaa olisi pilkkoa pankkiriski pienemmäksi, arvioi tutkintakomissiota vetänyt Peter Nyberg.

- Budjettiin ja maan talouden kokoon nähden liian isot pankit kannattaa pienentää. Se taas kannattanee tehdä niin, että rajoittaa pankkien niitä toimintoja, joita valtio on valmis tukemaan.

Suomi on taannut Irlannille jo 740 miljoonaa euroa kriisiapua. Nyberg arvoi, että Irlannilla on hyvät mahdollisuudet selvitä kriisistä.

- On se selvinnyt suurista vaikeuksista aikaisemminkin.”

Lisää aiheesta täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti