maanantai 13. joulukuuta 2010

Haluavatko päättäjät nuoria huoria?

”Minusta hallituksen lakiesitys toimeentulotuen alentamismahdollisuudesta on monestakin syystä vastuullinen ja hyvä. Se on sitä ensinnäkin taloudellisista syistä. Tilanteessa, jossa valtio velkaantuu ennennäkemättömän nopeaa vauhtia, on vastuullisten poliitikoiden kyettävä hillitsemään menokuria ja löytämään säästökohteita. Julkisen talouden rahoitusvaje on niin suuri, että säästöjä on tehtävä kaikilla sektoreilla. Tällaisina taloudellisesti vaikeina aikoina jokainen rehellinen poliitikko myöntää tämän ja toimii sen mukaisesti.” Tässä valehtelee täydeltä laidalta patataantumuksen ääni.

Ensinnäkin sinivihreän porvarihallituksen miljardivelat eivät ole syntyneet sosiaaliturvan parantamisesta. Hallituksen miljardivelat ovat syntyneet pankkien pääomittamisesta ja suurista verohelpotuksista rikkaille ja hyvin toimeentuleville ihmisille. Niille, joilla jo ennestään on enemmän kuin tarpeeksi.

Kun 10 prosenttia maailman ihmisistä omistaa 90 prosenttia kaikesta, niin jokainen ymmärtää, että suurin menoerä ei ole nuorten ihmisten sosiaaliturva. Rikkaista rikkaimmilla on vielä tiukka kärki: kaksi prosenttia omistaa puolet kaikesta. On siinä maailmalla raskas taakka harteillaan.

Nyt nämä rikkaat haluavat syödä vielä toimeentulotuen varaan syrjäytettyjen nuorten minimitulostakin.

Tämä on moraalisesti enemmän kuin väärin. Se on suoranainen rikos. Tällä päätöksellä alle 25-vuotiaat nuoret asetetaan eriarvoiseen asemaan muiden kansalaisten kanssa. Tämä on vastoin Suomen perustuslakia.

Olisi erittäin tärkeää, että tämä asia vietäisiin Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen ratkaistavaksi. Suomessahan tällaista tuomioistuinta ei ole. Täällä päätöksiä tekee Perustuslakivaliokunta, jossa istuvat poliittisin perustein valitut ihmiset. Ne samat, jotka edustavat myös lainsäädäntö- ja toimeenpanovaltaa.

Poliittiset nuorisojärjestöt, kokoomuksen nuorisojärjestöä lukuun ottamatta, kävivät osoittamassa mieltään tätä päätöstä vastaan. Minun mielestäni poliittiset nuorisojärjestöt voisivat vaikka yhteistyössä laatia valituksen EIT:een.
Miksi kokoomus sitten haluaa kepittää nuoria työllisyyskursseille, joista hyötyvät vain kouluttajat ja näiden kurssien järjestäjät, erilaiset kurssikeskukset. Vastaus tuli jo.

Ei ole mitään järkeä siinä, että nuorille maksetaan työstä vähemmän kuin muille. Nuoret ovat vasta elämänsä alussa ja heille syntyy jo tästä paljon lisäkuluja. Kaikki eivät ole siinä onnellisessa asemassa, että pappa betalar.

Emilia Kukkala kirjoittaa blogissaan ”Ai, sä et vielä asu kadulla. Kohta asut”.

P.S.
"Miksi eduskunta leikkasi toimeentuloa vain alle 25-vuotiailta? - Se haluaa nuoria huoria. - Sen mielestä nuorten on parempi myydä huumeita tai persettä kuin olla kotona. - Se ei vielä huomannut, että kansaneläkekin on yli 250 euroa kuukaudessa."

”Vakavasti ottaen, jos itse olisin turhien ja kusisten työllistämis- ja kouluttamistoimenpiteiden uhri, niin ottaisin sen 250 euroa ja syrjäyttäisin itseni sitten viimeistään aivan vapaaehtoisesti tämän yhteiskunnan ulkopuolelle. Nälkä kasvattaa joskus ihan muuta kuin nöyryyttä. Mitä turhaan kumartelemaan, kun ei ole mitään menetettävääkään.”

Täysin tarkoitushakuinen on sekin selitys, että tässä nyt yhdenmukaistetaan toimeentulo- ja työmarkkinatuen käytäntöjä. Jos ajateltaisiin nuorten etuja valittaisiin se parempi vaihtoehto: Pakko pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti