torstai 7. heinäkuuta 2011

"Sota on verta, paskaa ja suolia"



Tämä oli kansankoulunopettajan käsitys kokemastaan sodasta.

Tänään aamu-tv:ssä sotahistorian professori emeritus Martti Turtola oli haastateltavana Vilho Kankareen romaanista Mennään kun käsketään. Hänen mukaansa romaani on realistinen aina naturalismiin asti. Se on aikalaistodistus sodan todellisuudesta.

Romaani oli Otavalla käsittelyssä jo vuonna 1947, mutta silloinen johtaja Vilho Suomi teki päätöksen, että kirjaa ei julkaista. Miksi ei? Tätä tiedusteli toimittaja Turtolalta. Ja vastaus oli, että aika ei tuolloin ollut kypsä. Esteenä olivat yleiset syyt: Kirja olisi antanut aseita vasemmiston ja kommunistien käsiin.

Kommunistien ja vasemmiston takia haluttiin siis piilottaa kirjan esittämät raakuudet ja sotarikokset!

Kirja paljastaa Turtolan mukaan suomalaisten julmuuden sotavankeja kohtaan. Ja se paljastaa myös naisten ja lasten ruumiiden häpäisyn. Suomalaiset sotilaat olivat hänen mielestään samanlaisia kuin muutkin ihmiset. Sotilaat tekivät samoja rikoksia kuin muutkin ihmiset. He varastivat, tappelivat, tappoivat ja jopa raiskasivat.

Suomalaisten tekemät sotarikokset olivat verrattavissa kaikissa sodissa tehtäviin sotarikoksiin. Ikään kuin tämä oikeuttaisi kutsumaan raakuutta yleisinhimilliseksi niin kuin Turtola teki.

Mikä nyt tekee ajankohtaiseksi kirjan julkaisemisen. Ilmeisesti aika on nyt kypsä. Ilmeisesti sotaa kokematon sukupolvi halutaan tehdä tietoiseksi sodan kauheuksista, mikä usein unohdetaan, kun hehkutetaan isänmaallisuuden hurmassa.

Yhä edelleen Turtolan mukaan on vaikea perustella jatkosodan hyökkäystä yli sen rajan, joka ei ollut koskaan Suomeen kuulunut. Torjuntavoiton päivinä voidaan sitten jo taas hänen mukaansa hehkuttaakin.

Minä ihmettelen. Minä ihmettelen suuresti, miten selektiivistä on suurten kustantajien totuuden etsintä. Minä ihmettelen siitäkin huolimatta, että tiedän omasta kokemuksestani, että yleiset syyt usein toimivat vallan välineinä. On niin helppo pitää pimennossa toisinajattelu, kun voidaan vedota siihen, ettei aika ole kypsä milloin mihinkin. Näin luodaan hegemoniaa. Selvähän tämä.

Sitäkin minä ihmettelen, miten joku olisi tässä maailmassa kyennyt elämään ilman tietoa siitä, että sota on aina raakaa. Se on aina hirvittävää ja epäinhimillistä eikä sillä ole mitään tekemistä inhimillisyyden kanssa.

Lopuksi ihmettelen vielä myös sitä, että kun väkivallalla suorastaan mässäillään viihdeteollisuudessa ja on vaikea siltä jopa lapsia suojella, niin missä ovat ne tontut, jotka eivät muka olisi tienneet, mitä sota on. Myös suomalaisten käymä sota.

Rauhaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti