Eilen juuri parhaaseen katseluaikaan keskellä yötä Ylen Silminnäkijä lähetti dokumentin Julian Assangesta ja WikiLeaksista.
Vaikka hinkua miehen mustamaalaamiseen olisi varmasti ollut, onnistui ohjelmassa välittymään myös viesti siitä, mitä WikiLeaks ja Julian Assange haluavat.
Pyrkimykset kilpistyivät näihin seikkoihin: demokratiaan, politiikan läpinäkyvyyteen, rauhaan.
Ohjelmassa näytettiin jo kaikkien tuntema video, missä amerikkalaiset lentäjät helikopterista kuin tietokonepeliä pelaten tappavat siviilejä, lapsia ja kaksi Reutersin toimittajaa.
Mutta ohjelmassa nähtiin myös, miten sodassa koko ajan tapetaan ihmisiä, lapsia ja vanhuksia ja miten ihmisiä kidutetaan. Sota on, vanhaa kansakoulunopettajaani siteeraten: Pelkkää verta, suolia ja paskaa. Irakissa yli 100 000 siviiliä on kuollut. Maailman vastalauseista huolimatta amerikkalaiset jatkavat kidutuksiaan.
Julian Assange tovereineen on osoittanut suuren rohkeuden paljastuksillaan.
Ja vaikka amerikkalaiset kuinka yrittäisivät mustamaalta Assangea ja väittää, että hän vaarantaa Amerikan edut paljastuksillaan, niin varsinaiseen asian ytimeen tämä parjaus ei yllä.
WikiLeaks on jo nyt paljastanut muutamassa vuodessa enemmän asioita kuin virallinen media kymmeniin vuosiin. Se on osoittanut, mitä meidän silmiemme edessä tänäänkin tapahtuu, vaikka kaikki ihmiset eivät asioita edelleenkään halua nähdä. Tämän päivän raakuudet ja julmuudet eivät tunnu kiinnostavan edes niitä, jotka pitävät suurinta ääntä menneisyyden vääryyksistä. Omassa ajassa on läpinäkymättöminen sokea piste.
Raportin lopuksi WikiLeaksin edustaja torjui syytökset, joiden mukaan WikiLeaks olisi vaarantanut Yhdysvaltojen edut ja demokratian. - Demokratia, joka ei kestä läpinäkyvyyttä, ei ole demokratiaa, hän sanoi.
Julian Assange on yhä kotiarestissa. Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Heikki Patomäki ehdottaa Helsingin Sanomissa (13.1.), että Suomen pitäisi puolustaa WikiLeaksin työtä ja tarjota sen vetäjälle Julian Assangelle turvapaikkkaa. Olen samaa mieltä.
Aiheesta kirjoittaa myös Kansan Uutiset 13.1.
”Patomäki muistuttaa, että demokratiassa kansalaisilla on oikeus kokoontua sekä ilmaista ja julkaista mielipiteensä kaikista niistä asioista, joilla on yleistä merkitystä.
– Valtiollisten elinten toiminnalla on aina yleistä merkitystä. Sananvapauden ja demokraattisen julkisuuden toteutumisen ehto on, että kansalaiset tietävät, mitä valtiolliset elimet tekevät ja miksi. Siksi viranomaisten asiakirjojen täytyy olla julkisia.”
Ohjelman, WikiLeaks – salaisuuden voima, voi yhä katsoa Ylen Areenalta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti