keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Uutisia

WikiLeaksin perustaja Julian Assange on pidätetty. Syynä ei suinkaan ole maailmanrauhan uhkaaminen, vaan seksiskandaali: Varma, hyväksi koettu keino johtaa huomio pois tärkeimmästä. Tappaminen, sotiminen ja maailman myrkyttäminen eivät ole uutisia. Ne ovat normaali käytäntö. Täysin luvallista ja joidenkin mielestä jopa ihailtavaa toimintaa.

Vuosia sitten kerrottiin anekdoottia STT:n uutisista. STT:n uutisia: Kotimaasta: Kotimaassa on kaikki hyvin. Ulkomailta: Ulkomailla on kaikki hyvin. Urheilua: Tappara voitti Ilveksen eräluvuin kuusi nolla.

Nykyisin uutislähetysten määrää on karsittu. Samoja uutisia toistetaan aamusta iltaan ja usein myös vielä seuraavana päivänä.

Mitäpä sitä suotta uutisoimaan, kun kansa kuitenkin hankkii viallisen tietonsa internetistä. Vai olisiko syynä huoli kansan mielenterveydestä: Joka tietoa lisää, se tuskaa lisää. Tai ehkä on parempi, ettei kansa niin kovin paljon tiedäkään. Iltapäivälehtien lööpit riittävät.

Toisen anekdootin mukaan Aleksanteri Suuri, Napoleon ja Hitler tapasivat toisensa helvetissä. Aleksanteri sanoi Napoleonille, jos minulla olisi ollut sellainen tykistö kuin sinulla, olisin valloittanut koko Euroopan. Mihin Napoleon, jos minulla olisi ollut sellainen panssariase kuin Hitlerillä, olisin valloittanut koko Euroopan. Hitler mietti hetken ja sanoi: - Jos minulla olisi ollut sellainen uutistoimisto kuin TASS, kukaan ei tänä päivänä tietäisi, että minä hävisin toisen maailmansodan. Jutun kuulin Moskovassa.

Demareiden hallitsemassa Ylessä olivat vallalla terapiauutiset. Lähes jokainen päivä kerrottiin jonkun poliitikon mielentilasta. Milloin oli Lipponen vihainen tai Niinistö ärsyyntynyt. Milloin oli Lipponen pettynyt ja joskus jopa jotain murahtanutkin.

Nykyisessä kokoomus-Ylessä uutisia ei aina erota tekstimainonnaksi luokiteltavasta markkinoiden edistämisestä. Lähes joka päivä kuluttajien luottamus talouteen on entisestäänkin kasvanut ja kasvanut, jos mahdollista. Vielä koskaan se ei ole ollut näin huikaisevan korkealla kuin nykyisin. Lähes jokaiselle päivälle on löytynyt uutta kerrottavaa siitä, miten Suomessa kaikki on paremmin kuin koskaan ennen. Pisa-tutkimuksessa nyt vähän mentiin alas, mutta silti on vielä paremmin kuin suurimmalla osalla.

Tiedotus tällaisena kuin se nykyisin ilmenee muistuttaa paljon DRR:n joukkotiedotusta 70-luvulla. Sama kaiku on askelten.

Muutama päivä sitten kerrottiin Helsingin yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jota ei silloin vielä ollut julkistettu. Sen mukaan ihmisillä on käsitys, että suomalainen joukkotiedotus on edelleen vasemmistolaista ja siksi epäluotettavaa. Tällainen mielikuvahan synnytettiin kuuluisan Repo-radion aikaan.

Saman tutkimuksen mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Ohjelmien asenneilmasto on vuosien saatossa muuttunut oikeistolaiseksi. Ja miten muuten voisi ollakaan.

Tämän jälkeen olen yrittänyt seurata, josko kyseinen tutkimus olisi jo julkistettu. Eipä ole silmiini sattunut. Misiköhän?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti